De ce am nevoie de chitanțe de depozitare?

Ce este o chitanță de depozit?

Un investitor nu poate cumpăra întotdeauna acțiuni și obligațiuni ale companiilor străine care îl interesează. Dacă dorește să investească în valori mobiliare care sunt tranzacționate numai în străinătate, trebuie să încheie contracte cu un broker străin și un depozitar și să se ocupe de specificul impozitării.

O chitanță de depozitare este un instrument care vă permite să investiți bani în valori mobiliare străine, rămânând în schimbul obișnuit, prin intermediul brokerului dvs. În plus, vă permite să economisiți comisioane.

De fapt, o chitanță de depozit este un certificat de proprietate asupra unei garanții care este tranzacționată pe o platformă străină. Și există foarte puține valori mobiliare ale corporațiilor Chineze și japoneze pe piață — investitorii pot investi în ele numai prin chitanțe de depozit.

Acum, investitorii calificați pot achiziționa chitanțe.


Cum funcționează mecanismul de emitere a chitanțelor?

Înainte de a intra pe orice piață locală, compania estimează efortul și timpul petrecut pentru plasarea valorilor mobiliare. La urma urmei, pentru a începe tranzacționarea acțiunilor sale la bursă, o companie trebuie să treacă acreditarea. Mai mult, schimburile diferite pot avea cerințe foarte diferite. Și pe bursele unor țări, companiile străine sunt complet interzise să-și plaseze acțiunile direct. Prin urmare, este adesea mult mai ușor și mai ieftin să atrageți investitori străini printr — un instrument universal-emiterea de certificate de depozit.

De exemplu, compania chineză condiționată SimSim a decis să emită certificate de depozit pentru acțiunile sale.

În primul rând, ea aranjează cu unul dintre depozitarii chinezi să acționeze în calitate de custode — custode al acțiunilor pentru care vor fi emise încasările. Acest depozitar cumpără numărul necesar de acțiuni SimSim și devine titularul lor nominal.

După aceea, fie custodele însuși, fie o altă bancă depozitară, în acord cu SimSim, emite chitanțe de depozit pentru acțiunile sale și apoi le plasează pe bursele din diferite țări.

Acum, investitorii străini vor putea cumpăra chitanțe de depozit SimSim prin intermediul brokerului lor și vor deveni efectiv proprietari ai acțiunilor companiei.

Ce fel de chitanțe există?

Chitanțele de depozitare diferă în funcție de teritoriul în care compania intenționează să-și vândă partea principală. Cele mai frecvente dintre ele sunt americane (denumite ADR sau ADR), globale (RDG sau RDG) și europene (EDR sau EDR).



Care este beneficiul certificatelor de depozit?

Chitanțele de depozitare permit investitorului să diversifice compoziția portofoliului în detrimentul acțiunilor și obligațiunilor străine. La urma urmei, ele aduc adesea randamente bune.

Atunci când încasările sunt tranzacționate la bursă, ele pot fi cumpărate și vândute în același mod ca și acțiunile și obligațiunile.

Încasările oferă aproape aceleași drepturi ca și valorile mobiliare pe care sunt emise. Proprietarul încasărilor pentru acțiuni primește dreptul la dividende, iar titularul încasărilor pentru obligațiuni primește dreptul la plăți de cupoane. Deținătorii de încasări de acțiuni pot participa, de asemenea, la conducerea companiei. Banca depozitară transmite ordinea de zi a adunării acționarilor deținătorilor de încasări și transmite deciziile acestora Adunării.

Încasările sunt adesea emise în mai multe denumiri, care corespund, de exemplu, uneia, două, zece acțiuni sau, invers, unei părți dintr-o acțiune. Uneori, aceste denumiri permit unui investitor să investească chiar și în acele valori mobiliare pe care nu le poate permite. De exemplu, atunci când prețul unei acțiuni este de câteva mii de dolari, puteți cumpăra o chitanță pentru 1/10 din cota sa.

Valoarea valorilor mobiliare și a încasărilor pentru acestea, de regulă, coincide — luând în considerare conversia cursului de schimb și valoarea nominală a încasărilor.

În ceea ce privește fiabilitatea, valorile mobiliare și încasările pentru ele aproape că nu diferă. La emiterea chitanțelor, apar intermediari suplimentari-custodele și banca depozitară, dar, de regulă, acestea sunt organizații mari și stabile.

Care sunt riscurile încasărilor?

Ca și în cazul acțiunilor și obligațiunilor, investițiile în certificatele de depozit nu sunt asigurate de stat, iar veniturile nu sunt garantate. Și cu cât profitul potențial este mai mare, cu atât este mai mare riscul de a pierde totul.

Pentru a prezice valoarea titlurilor și încasărilor străine pentru acestea, trebuie să urmați știrile companiilor străine. Poate fi mult mai dificil să căutați astfel de informații, de exemplu, în Chineză.
Există riscul, deși nu mare, ca custodele sau banca depozitară să aibă licența revocată. Dacă conturile lor sunt blocate, investitorii nu vor putea să primească venituri din încasările lor sau să le vândă. Apoi, proprietarii încasărilor vor trebui să implice avocați internaționali pentru a da în judecată băncile falimentare în conformitate cu legile altor țări.

Investițiile în active străine sunt, de asemenea, asociate cu riscul politic. Datorită sancțiunilor, mulți investitori nu pot dispune de titlurile lor străine, nu pot primi dividende și cupoane asupra lor. Această restricție se aplică și certificatelor de depozit.

Este important să rețineți că atunci când companiile emit chitanțe în străinătate, documentele lor sunt, de asemenea, considerate străine și pot fi blocate.

Acum, majoritatea companiilor autohtone își lichidează programele de primire a depozitarului și le transformă în acțiuni pe care investitorii le pot dispune în mod liber. Pentru mai multe informații despre modul în care va avea loc schimbul, citiți textul "ce trebuie făcut deținătorilor de certificate de depozit în 2022".

Plata impozitelor pe venit pe încasări, precum și pe acțiuni și obligațiuni străine, este puțin mai dificilă decât pe valori mobiliare. Indiferent dacă este necesar să plătiți impozitul pe venitul personal pe venitul din diferența dintre prețul de cumpărare și vânzare, brokerul evaluează. Și în cazurile în care este necesar, calculează automat, reține și trimite impozitul către Serviciul Fiscal Federal (FTS).

Dar impozitul pe venit pe dividende și cupoane din titluri și încasări străine trebuie întotdeauna plătit. Mai mult, va trebui să depuneți o declarație 3-NDFL și să transferați bani către Serviciul Fiscal.

Titlurile în sine și încasările pentru acestea sunt prezentate la bursă. Care este mai bine să alegi?

Nu are sens să cumpărați chitanțe atunci când puteți cumpăra acțiunile sau obligațiunile pentru care sunt emise. De fapt, acestea sunt aceleași valori mobiliare, dar în tranzacție apar intermediari suplimentari-bănci, iar impozitarea devine mai complicată.

Brokerii din aplicațiile lor uneori nu etichetează chitanțele în nici un fel, considerându-le un analog complet al acțiunilor.


Sunt toate chitanțele disponibile investitorilor începători?

Dacă chitanțele sunt incluse în prima sau a doua listă de cotații ale bursei, chiar și începătorii pot efectua tranzacții cu aceștia.

Încasările pentru acțiunile celor mai mari companii străine, care sunt incluse în calculul indicilor bursieri principali, sunt, de asemenea, vândute în mod liber.

În alte cazuri, investitorii necalificați vor trebui să fie supuși testelor înainte de a cumpăra certificate de depozit. Pentru mai multe informații despre modul în care sunt efectuate testele și cine poate deveni investitor calificat și poate investi în orice instrumente, citiți articolul "în ce să investiți pentru un începător la bursă și ce dă statutul de "quala".

În ce cazuri merită să cumpărați chitanțe?

Investițiile în chitanțele de depozitare sunt justificate dacă doriți cu adevărat să investiți în titlurile unei anumite companii, iar acțiunile sale nu sunt tranzacționate la bursa noastră - există doar chitanțe.

Dacă decideți să trimiteți bani la chitanțele de depozitare, este important să respectați regulile generale de investiții:

  1. Nu puteți investi ultimii bani în astfel de investiții — trebuie să aveți un airbag. De exemplu, un depozit într-o bancă fiabilă în valoare de trei până la șase venituri lunare.
  2. Este important să ne amintim despre dependența directă a riscului și a rentabilității: cu cât valorile mobiliare cresc mai repede în preț, cu atât mai mult pot scădea în preț.
  3. Chitanțele de depozitare ale unei companii nu ar trebui să ocupe întregul portofoliu — să distribuie investiții între valori mobiliare ale diferitelor companii, de preferință din diferite industrii.

După cumpărarea de valori mobiliare sau chitanțe pentru acestea, trebuie să monitorizați ce se întâmplă cu compania și modul în care aceasta poate afecta valoarea acțiunilor și obligațiunilor sale. Dacă vă este încă dificil să monitorizați în mod independent situația de pe piața bursieră, este mai bine să vă transferați banii în gestionarea încrederii sau să investiți într-un fond mutual care investește în aceste valori mobiliare.

În perioada de sancțiuni, merită evaluat cu atenție riscul de a cumpăra valori mobiliare străine, chiar dacă un broker oferă o astfel de oportunitate.