Ingineria socială: de ce oamenii dau bani escrocilor înșiși

Marele combinator Ostap Bender a onorat Codul penal. El a preferat trucurile psihologice decât jaful banal, astfel încât victimele farmecului său să renunțe voluntar la cheile apartamentelor în care se aflau banii. Mai târziu, a fost inventat un nume special pentru astfel de fraude — ingineria socială. Vă spunem ce scheme folosesc inginerii sociali astăzi și cum să se protejeze de ei.

Cine sunt inginerii sociali?


În sens larg, aceștia sunt specialiști care știu să manipuleze pe alții. Dar, de obicei, auzim despre acei ingineri sociali care folosesc tehnici psihologice pentru a atrage bani sau date pentru a accesa contul altcuiva.

Potrivit statisticilor, în majoritatea cazurilor oamenii își pierd economiile nu pentru că conturile lor sunt hackate de hackeri. Deținătorii de carduri bancare informează cel mai adesea fraudatorii despre detaliile lor complete, inclusiv numărul, data de expirare, codul CVV /CVC din trei cifre, precum și parolele și codurile SMS pe care băncile le trimit pentru a confirma tranzacțiile.

Chiar și cei mai deștepți și mai precauți oameni se agață uneori de fraudatori. Analizăm cele mai frecvente trucuri psihologice folosite de escroci.

Construiți încredere

Escrocii sunt adesea prezentați de cei de la care oamenii nu se așteaptă la un truc: angajații băncilor, Serviciul Fiscal, birourile de avocatură și alte organizații oficiale.

Un inginer social se poate preface că este prietenul sau ruda dvs., de exemplu, prin hacking sau duplicarea conturilor lor în rețelele sociale.

De obicei, înainte de a lua contact, inginerii sociali încearcă să afle cât mai multe despre o potențială victimă. Ei află datele unei persoane, cel mai adesea cu ajutorul site-urilor de phishing. Sau cumpără baze de date de informații gata făcute cu date personale care s-au scurs în rețea.

Destul de des, oamenii înșiși publică numere de telefon, adrese de e-mail pe rețelele de socializare și chiar postează fotografii ale cardurilor lor bancare.

Aceste informații nu sunt suficiente pentru a fura bani imediat. Dar este suficient să începeți o conversație și să vă liniștiți vigilența. Atunci când fraudatorii se adresează oamenilor după nume și patronimic, apelează numărul cardului sau alte date confidențiale, se pare că reprezintă într-adevăr o organizație sau o persoană familiară.

Numere de telefon false, documente și site-uri web

Este adesea dificil să ghiciți imediat că aveți de-a face cu escroci. Ei știu cum să se deghizeze cu măiestrie:
  •  Înlocuiesc numărul de la care apelează sau trimit un mesaj. Cu ajutorul unui software special, reușesc să ascundă numărul real și, de exemplu, un telefon bancar familiar este afișat pe ecran în timpul apelului.
  •  Documente false: cu ajutorul Photoshop, infractorii creează notificări fiscale false, chitanțe pentru amenzi, facturi pentru apartamente și le trimit la adresa de domiciliu, prin SMS sau e-mail. Dacă o persoană plătește pentru o astfel de notificare, toți banii vor merge la escroci:
  •  Copiați site-urile băncilor, organizațiilor de microfinanțare, companiilor de asigurări, magazinelor online populare, precum și portalurilor de anunțuri și paginilor de plată. Fraudatorii se așteaptă ca utilizatorul să transfere imediat bani în contul lor sau să lase date confidențiale ale Cardului bancar.

Intimidează pierzând bani

A provoca frică este deja jumătate din bătălia pentru înșelător. O persoană înspăimântată este mult mai susceptibilă la sugestie. De exemplu, un fraudator sună "de la serviciul de securitate al băncii" și informează că o operațiune suspectă se efectuează pe card "chiar acum".

"Clientul" confuz este oferit să apeleze urgent un cod format din trei cifre din spatele cardului pentru a anula tranzacția. Sau transferați bani într-un anumit "cont sigur".

Dacă o persoană cedează panicii și urmează instrucțiunile "experților", atunci, fără să știe, el însuși va trimite toate economiile escrocilor.

Ademeni cu o victorie

Escrocii exploatează în mod activ dorința oamenilor de îmbogățire ușoară. Ele creează site-uri speciale cu atracții de generozitate fără precedent. De exemplu, ei oferă să facă un sondaj cu o recompensă monetară tentantă sau să participe la concursuri "câștig-câștig", să primească prestații sociale sau impozite de returnare.

Aceste site-uri sunt anunțate de fraudatori pe rețelele de socializare, trimise în mesageri, prin e-mail și SMS. Adesea, o astfel de publicitate este însoțită de fotografii și tăieturi lipite din videoclipuri cu personalități media care încurajează oamenii să participe la această înșelătorie. Făcând clic pe linkul către site-ul concursului sau loteriei, o persoană vede o mulțime de recenzii entuziaste de la cei care se presupune că și-au primit deja banii.

Cu toate acestea, în realitate, în loc de premii în bani, oamenii așteaptă doar pierderi. Organizatorii schemei, sub diverse pretexte, le cer să introducă detaliile cardului pentru a plăti o taxă simbolică, serviciile "avocaților" sau o comisie de participare. Principalul pericol nu constă în pierderea unei sume nesemnificative. După ce o persoană lasă informații confidențiale pe o pagină de phishing, fraudatorii au acces la banii din contul său.

Restabiliți justiția

De regulă, fraudatorii mențin baze de date ale persoanelor care au cedat deja înșelăciunii lor o dată și pot cădea din nou pentru trucurile lor. Pentru cei care au pierdut bani pe piramide financiare, pseudo-galerii și alte escrocherii, escrocii oferă "compensații".

Scopul este în continuare același — sub pretextul plății pentru "servicii de avocat" sau "taxe de transfer de bani", o persoană este convinsă să specifice detaliile complete ale cardului, astfel încât să aibă șansa de a-și pierde din nou banii.

Utilizați ocazii de informații de profil înalt

Fraudatorii devin din ce în ce mai activi pe fondul diferitelor dezastre, dezastre naturale și epidemii. De exemplu, în timpul pandemiei coronavirusului, fraudatorii colectează bani "pentru dezvoltarea unui vaccin" sub pretextul Organizației Mondiale a sănătății.

Inginerii sociali urmăresc știrile și dispozițiile și se adaptează rapid la situația actuală. În perioada de autoizolare, aceștia trimit mesaje SMS tuturor despre o "amendă" pentru încălcarea carantinei cu referire la legile inexistente.

În numele companiilor aeriene, acestea oferă" compensații " pentru zborurile anulate în schimbul datelor secrete ale Cardului bancar.

Cea mai disperată rochie în costume de protecție și du-te la apartamente. Ei spun oamenilor că vecinii lor au un " test pozitiv pentru coronavirus Prin urmare, ar trebui să ia și testul — pentru o taxă rezonabilă. Rezultatele frotiului pot aștepta la nesfârșit, escrocii sunt interesați doar să plătească pentru vizita lor.

Nu acordați timp pentru reflecție

Escrocii se grăbesc în mod deliberat și împing să priveze o persoană de posibilitatea de a lua o decizie informată într-un mediu calm. Ei cer să transfere bani imediat, să plătească urgent pentru orice serviciu, "cât mai curând posibil" pentru a da un număr secret, o parolă sau un cod.

Dacă simțiți o presiune evidentă atunci când încercați să luați orice decizie financiară, acesta este un semn sigur că aveți de-a face cu fraudatorii. La cea mai mică suspiciune, închideți telefonul și sunați singur la bancă apelând linia telefonică — se află pe site-ul organizației și pe spatele cardului bancar.

Cum să vă protejați de inginerii sociali?

Escrocii vin în mod constant cu noi scheme de înșelăciune. Singura modalitate de a evita pierderile de bani atunci când vă întâlniți cu escrocii este să luați orice sugestii în mod critic, să verificați din nou informațiile și să nu vă grăbiți niciodată să luați decizii financiare.

Urmați regulile de bază ale securității financiare:
  •  În niciun caz nu spuneți nimănui detaliile complete ale Cardului bancar, inclusiv codul din trei cifre de pe partea din spate; precum și codurile PIN și parolele de la SMS-uri de la bancă.
  •  Nu urmați link-uri discutabile din mesaje și nu transferați bani străinilor la cerere.
  •  Nu păstrați mulți bani pe cardul pe care îl utilizați pentru a plăti online: puneți doar suma pe care o veți cheltui în acest moment. În acest caz, chiar dacă escrocii încearcă să fure banii, nu vor putea retrage prea mult.
  •  După ce ați primit un apel brusc de la o instituție financiară cu o întrebare sau sugestie urgentă, puneți telefonul și sunați acolo, găsind numărul pe site-ul său oficial. Formați acest număr manual. Dacă sunteți contactat de la o companie la care nu sunteți client, verificați-o mai întâi în directorul organizațiilor financiare.
  •  Nu sunteți de acord imediat cu nicio "ofertă tentantă" - fie că este vorba de un" împrumut profitabil " sau de o compensație bruscă. Acordați-vă timp să vă gândiți, să vă consultați cu prietenii, să căutați pe Internet informații despre companie și "promovarea unică" pe care o face publicitate.
  •  Nu publicați public datele dvs. personale: numărul de telefon, adresa de domiciliu, datele pașaportului. Escrocii sunt dispuși să folosească aceste informații în escrocherii lor.
Dacă vă confruntați cu o schemă frauduloasă, spuneți-ne despre aceasta în secțiunea noastră "Rake". Împărtășiți-vă experiența pentru a împiedica fraudatorii să se îmbogățească în detrimentul altor persoane.